Повечеза
нашаталокация

Розовата долина

01 Розовата долина и фестивалът на розата

Празникът на розата се провежда през първия уикенд на юни всяка година. Фестивалът се организира ежегодно в Казанлък от 1903г. насам. Фестивалът е в чест на нашата дълбока връзка с Роза Дамасцена - българската маслодайна роза и всички дарове, с които е благославяла Розовата долина от векове. На фестивала се представят културни, танцови, музикални, артистични, социални и спортни събития.

02

Тракийската гробница

Гробницата е част от голям владетелски тракийски некропол в Долината на тракийските царе близо до древната им столица Севтополис в регион. Паметникът датира от 4 век пр.н.е. и е в списъка на ЮНЕСКО, защитен от световното наследство от 1979г. В региона има над хиляда гробници на царе и членове на тракийската аристокрация.

Kazanlak Tomb ceiling hero image
Kazanlak rozes museu mimage hero image
03

Музей на розата

Музеят на розата разполага с богата колекция от предмети, снимки и документи, които разкриват историята на отглеждането на българската маслодайна роза. Тези експонати са разположени в три зали. Вътре в музея могат да се видят инструменти, използвани за обработка на розови градини, прибори за съхранение и износ на розово масло и розова вода. Има и репродукция на склад за розово масло и на първата лаборатория за изследване на розово масло.

04

Исторически музей на Казанлък

Историческият музей е създаден през 1901 г. Той представя историята на района на Казанлък в различните периоди. Основните колекции, изложени в музея са: колекция от монети (антични, средновековни, модерни), колекция от бижута (неолит, антични времена, средновековна и модерна творба ), оръжия от възраждането, праисторическа керамика и идоли, антична керамика, римска керамика.

Kazanlak history museum hero image
Kazanlak golqymata kosmatka image hero image
05

Голямата косматка

Гробницата "Голямата косматка" е гроб на цар Севт III. (Бил е крал на Одриското царство Тракия от около 331г. до около 300г. пр. Н.Е. Гробницата е с впечатляваща фасада. Първата стая е правоъгълна и има оформен като дъга двускатен покрив. В тази камера е бил пожертван кон. Следващата стая е кръгла и куполна, докато третата стая е издълбана в огромен каменен блок.

06

Храм-паметник гр. Шипка

Шипченският манастир е православна църква по руски модел, построена край град Шипка в Стара планина между 1885 и 1902г., посветена на руските, украинските и българските войници, загинали за освобождението на България в Руско-турската освободителна война 1877-78г. Мемориалният храм Шипка има позлатени куполи. Камбанарията на църквата достига височина 53 м и нейните камбани тежат около 12 тона. Характерно за камбаните на храма е това, че са отляти от патроните, събрани след битките.

Kazanlak shipka museum hero image
Login / Register
Език:
Последвайте ни: